Metro suuntaa itään Kalliorakennuksen ja Robitin yhteistyöllä

9.5.2017

Esittely

Länsimetron vaativat rakennusurakat tarvitsevat tuekseen laaja-alaista asiantuntemusta. Metrotunnelien huoltokäytävien louhinnoissa ei juuri ole virheille sijaa, mutta Kalliorakennus-Yhtiöt varmisti onnistuneen lopputuloksen Robitin tuotteilla.

Huoltokäytävät ovat elintärkeä osa metroa. Ne toimivat hätäuloskäynteinä, savun tuuletuskanavina ja paineentasausventtiileinä samoin kuin ilmanvaihtojärjestelmän osina. Monien muiden Länsimetron rakennusurakoiden lisäksi Kalliorakennus-Yhtiöt sai tehtäväkseen louhia 44 metrin syvyyteen ulottuvia, pinta-alaltaan 68-neliömetrisiä huoltokuiluja kovaan peruskallioon – työ, joka vaatii osaamista.

”Asetimme hankkeelle tiukat laatuvaatimukset, sillä lopputuloksen pitää olla mittatarkka. Porasimme kuilujen aloitusreiät ylhäältä alaspäin siinä missä poraaminen yleensä suoritetaan sekä ylhäältä että alhaalta käsin. Reikien saaminen suoriksi oli ensiarvoisen tärkeää”, selittää Kalliorakennuksen työmaapäällikkö Martti Kähkönen. ”Käytimme Robit Rocktoolsin erikoiskalustoa varmistaaksemme porausreikien suoruuden”.

Kalliorakennus ja Robit ovat tehneet yhteistyötä jo 90-luvun alkupuoliskolta saakka. ”Käytimme yksinomaan Robitin porakruunuja, sillä ne ovat minulle tuttuja tuotteita. Osallistuin niiden kehitystyöhön ensimmäistä kertaa monta vuotta sitten”, Kähkönen muistelee. Yhteisen historian lisäksi myös Robitin laaja palvelutarjooma on tehnyt vaikutuksen Kalliorakennukseen. ”Robit on luotettava kumppani, mutta myös teroituspalvelu oli merkittävä tekijä heidän valinnassaan Länsimetro-hankkeen kumppaniksemme”, Kähkönen kertoo.