Image of a driller drilling a thermal well, with Rototec's compressor in the background.

ROTOTEC VAUHDITTAA VIHREÄÄ SIIRTYMÄÄ

13.7.2022

Hiilineutraalius on jo vuosia ollut maailmanlaajuisesti hyväksytty tavoite ilmastonmuutoksen haittojen minimoimiseksi, ja energiantuotannolla on tässä keskeinen rooli. Sotilaallinen kriisi Euroopassa on osoittanut, että energian suhteen on syytä pyrkiä myös mahdollisimman suureen omavaraisuuteen. Yksi varteenotettava, kustannustehokas keino molempien tavoitteiden saavuttamiseksi on maalämpö.

Suomessa geoenergian eli maalämmön ja maaviileän kasvu on viime vuosina ollut nopeaa. Yksi keskeinen veturi alalla on vuonna 2007 perustettu Rototec, joka on yli 60 000 poratun maalämpökaivon kokemuksella Euroopan suurin geoenergia-alan yritys. Voimakkaasti kasvanut Rototec toimii Suomen lisäksi Ruotsissa ja Norjassa.

Maalämpö on jo pitkään ollut suosittu energiaratkaisu omakotitaloissa, mutta Rototec on profiloitunut erityisesti suurten kiinteistöjen kuten sairaaloiden, ostoskeskusten ja tehtaiden geoenergiatoimittajaksi.

Maalämpöjärjestelmää varten tarvitaan yksi tai useampia porakaivoja, jotka porataan tarvittavasta energiamäärästä riippuen 150–250 metrin syvyyteen. Robit on toimittanut Rototecille poratyökaluja jo yrityksen alkuvuosista lähtien.

”Robit isona kotimaisena valmistajana oli meille luonnollinen valinta. Me kaivamme 99-prosenttisesti neljän tuuman kaivoja, joihin Robitilla on kattava tarjonta. Tällä hetkellä kaikki porakruunumme ovat Robitilta”, kertoo Rototecin tekninen johtaja Hannu Puolitaival.

Toistakymmentä vuotta jatkunut hedelmällinen yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia. Sen keskiössä on asiakaslähtöinen palvelu.

”Olemme kautta vuosien tehneet tiiviisti työtä yhdessä porakruunujen kehittämiseksi paremmin tarpeitamme vastaaviksi. Testaamme tuotteita, kerromme kokemuksemme ja kommenttimme Robitille jatkokehitystyön pohjaksi. Yksi Robitin valtti on nopea reagointikyky: palautteen jälkeen uudet, parannetut prototyypit tulevat vauhdilla koekäyttöön. Tässä on tietysti avuksi sekin, että tuotteet valmistetaan tässä lähellä kotimaassa”, Hannu toteaa.

”Vahva puoli Robitilla on myös se, että he kykenevät tekemään pieniä eriä. Jos me haluamme vaikkapa viisi kappaletta tietynlaista uutta kruunua koekäyttöön, se ei ole ongelma eikä mikään. Siihen eivät kaikki valmistajat taivu”, sanoo Hannu, ja lisää vielä yhden seikan:

”Erityisesti olen pitänyt siitä, että Robitilla on nimetty henkilö, joka hoitaa yhteydenpidon meidän suuntaamme. Se tekee yhteistyöstä mutkattoman saumatonta.”

 

Lue lisää uusia tarinoita viimeisimmästä Bulletinista!