TUKHOLMAAN NOUSEE UUSI KAUPUNGINOSA

27.7.2023

1900-luvun alkupuoliskolla Norra Djurgårdsstaden Tukholmassa oli vilkas teollisuus- ja satama-alue, jossa oli öljy- ja hiilisatama, vapaasatama ja lentovenesatama. Tällä hetkellä siellä on käynnissä yksi Euroopan suurimmista kaupunkikehityshankkeista.

Norra Djurgårdsstadenin kehittämishanke käynnistettiin 2010-luvun alussa. Ensimmäiset 700 asuntoa valmistuivat vuonna 2012, ja rakennustöiden odotetaan jatkuvan pitkälle 2030-luvulle.

Yleissuunnitelma sisältää rakennustyöt viidellä Norra Djurgårdsstadenin osa-alueella. Yksi niistä on Saltkajen-projekti Södra Värtahamnenissa, jonne tehdään uusi laivalaituri sekä siihen liittyvä silta, ja nykyinen satama rakennetaan uudelleen. Tukholman kaupunki allekirjoitti 610 miljoonan kruunun arvoisen urakkasopimuksen Skanskan kanssa.

Hankkeen perustustöissä tehdään mittavaa porapaalutusta ja ponttiseinää vaativissa olosuhteissa. Yli 500 SSAB RD -porapaalua (711 mm ja 508 mm) porataan maaperään ja lukitaan hitsaamalla yhteen, jolloin syntyy yhtenäinen tukiseinä suojaamaan työmaata vaaka- ja pystykuormilta.

Skanska valitsi RD-paalujen poraamiseen Robit Steel Fist (SF) -putkitusterät. SF on pätevä valinta kaikkiin DTH-käyttötapauksiin, joissa putket jätetään maahan. Skanska oli käyttänyt sitä menestyksekkäästi jo aiemmissa projekteissaan, kuten Slussenin uudistushankkeessa Tukholmassa.

Rakennustyöt jatkuvat vielä vuosia, ja Norra Djurgårdsstadenista sukeutuu vähitellen moderni, ympäristöystävällinen ja kestävästi rakennettu uusi kaupunginosa, johon tulee 12 000 asuntoa ja arviolta 35 000 uutta työpaikkaa. Värtahamnenin puolelle tulee viitisentuhatta asukasta ja 20 000 työpaikkaa. Alueesta, joka suomalaisille on jo vuosikymmeniä tullut tutuksi lähinnä Silja Linen satamana, tulee uusien kävelyreittien, kauppojen, ravintoloiden ja yöelämän ansiosta puoleensavetävä maihinnousupaikka muillekin laivamatkalaisille.