An image of frozen lake Ontario in winter, with a drilling barge at the front

TYÖ SUJUU KUIN TANSSI ONTARIOJÄRVELLÄ

6.7.2022

Wolfe Island on saari Ontariojärven koillispäässä, Saint Lawrence -joen suulla. Kanadan ja Yhdysvaltain raja kulkee aivan saaren eteläpuolella, joten saari jää Kanadan puolelle. Sieltä pääsee lautalla Kingstonin kaupunkiin mantereelle.

Wolfe Island on suosittu luontomatkailukohde, ja sen asukasmäärä kaksin- tai kolminkertaistuu kesäisin. Lautta on jo vuosia kulkenut sesonkiaikoina kapasiteettinsa rajoilla. Ontarion liikenneministeriö käynnistikin vuonna 2020 mittavan parannushankkeen, jonka tavoitteena on korvata vanha lautta uudella, suuremmalla ja nopeammalla. Se taas vaatii merkittäviä laajennustöitä lauttalinjan molemmissa päissä: Kingstonin laiturissa mantereella ja Marysvillen laiturissa Wolfe Islandilla.

Marysvillen laiturihankkeen pääurakoitsijana toimii Facca Inc. Lakeshoresta, Ontariosta. Facca on perheyritys jo neljännessä polvessa, ja se on vuosikymmenten mittaan luonut maineen yhtenä Ontarion johtavista maarakennusurakoitsijoista. Se hoitaa kaikki perustustyöt ja suurimman osan muistakin töistä Marysvillen projektissa omilla työntekijöillään.

“Olemme tehneet itse pohjarakennustöitä kuten paalutusta, ponttiseinää ja vastaavia jo viitisentoista vuotta, mutta tämä on ensimmäisiä tämän mittaluokan kallioporausprojekteja”, sanoo Steven Gardonio Faccalta.

Down the Hole -vasaroissaan Facca on käyttänyt sekä Robit DTH Prime– että Robit Steel Fist järjestelmää, jotka on toimittanut Robitin kanadalainen jakelija Pinnacle. Pinnaclen Mitch Yorston ja Jim McPhail ovat perusteellisella paalutusasiantuntemuksellaan myös antaneet Faccalle arvokasta teknistä tukea projektin eri vaiheissa.

“Primella olemme poranneet noin 1 800 metriä kasuunia savi-, hiekka- ja moreenikerrosten läpi. Noin 250 metriä siitä on kalliotartuntaa kovassa (lähes 200 MPa UCS) kivessä.”

“Kasuuneja tulee kaikkiaan 87, jotkut pituudeltaan yli 27 metriä. Yhdeksän asennettiin ensin proomumme päältä diktaaliin, mihin saimme Pinnaclelta teknistä tukea. Tämä työ sujui niin hyvin, että päätimme ostaa Pinnaclelta Down the Hole -vasarat ja muut tarvittavat laitteet, ja asensimme loput kasuunit päälaiturilta käsin”, Steven kertoo.

“Steel Fistillä olemme poranneet kaikkein vaikeimmat paalut, joita upotettiin kallioperään 2,4 metrin syvyyteen noin 220 kappaletta.”

“Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Pinnaclen palveluun ja Robitin työkalujen suorituskykyyn. Olemme tehneet pelkkää RC-porausta, eivätkä irtomaan – pehmeän ja kovan saven sekä tiheän jääkautisen moreenin – poraaminen putkipaalujen sisältä taikka lukitukset rengasterään pohjalla ole tuottaneet minkäänlaisia ongelmia.

“Lukitus rengasterään onnistuu usein pysäyttämättä pyörimistä, hyvin saumattomasti, samoin läpiporausprosessi. Steel Fistin kanssa sama juttu, olemme saaneet porattua tavaraa ulos paaluista pyörittämättä, lyömällä maakenkä kallioon pilotilla siivet kiinni-asennossa, mikä säästää huomattavasti aikaa. Tämä ei todellakaan ole mikään normiratkaisu, mutta meillä se on toiminut hienosti”, Steven sanoo.

Lauttalaitureiden uudistushanke, budjetiltaan noin 70 miljoonaa Kanadan dollaria, on edelleen käynnissä. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Wolfe Islander IV, uusi huippumoderni, sähköllä käyvä ja päästötön lautta – ensimmäinen laatuaan Kanadassa – aloittaa liikennöinnin Kingstonin ja Wolfe Islandin välillä marraskuussa 2023.

 

Lue lisää uusia tarinoita viimeisimmästä Bulletinista!