AUSDRILLIN MENESTYSTARINA – ”Verta, hikeä ja kyyneliä”

8.11.2018

DTAn poraustyökalujen kehittäminen nykyiselle, vaativimmatkin tarpeet täyttävälle tasolleen on ollut pitkä ja raskas oppimisprosessi. Vaikeuksien selättäminen on palkinnut. Näinä päivinä Ausdrill nostaa itse laadullisia rimoja kilpailijoilleen.

Ausdrill Ltd:n aluejohtaja David Hart muistelee olleensa ensimmäisiä asiakkaita, jotka käyttivät DTAn tuotteita.

– Nyt ymmärrän, että tätä ei olisi voitu tehdä ilman ”verta, hikeä ja kyyneliä” sekä Ausdrillin ja DTAn henkilöstön tiivistä yhteistyötä. Näiden läheinen suhde oli onnekas asia! DTA pystyi lyhyellä varoitusajalla tekemään parannuksia ja muutoksia tuotteiden kehittelyssä. Ausdrill kykeni testaamaan nämä muutokset. Se teki koko kokemuksesta vähemmän tuskallisen kuin mitä se muutoin olisi voinut olla. Hieman turhautumista, mutta myös tyytyväisyyttä matkan varrella koettiin, kun saatiin kehittää tuote, joka nykyään vastaa kilpailun asettamiin laatuvaatimuksiin. Se oli hieno oppimiskokemus!

Super Pit -kaivoksella meidän on porattava noin 190 000 metriä reikää kuukaudessa. Reikien koko, syvyys ja tarkoitus vaihtelevat; malmin laatututkimuksia varten kairauksia tehdään 20 000 metriä, luotausreikiä porataan 50 000 metriä ja loput 120 000 metriä on louhintaporausta. Grade Control -rei’illä määritellään malmion rajat kussakin penkereessä ennen räjäytystä. Louhintareiät panostetaan räjähteillä: panos särkee maaperän riittävään kappalekokoon lastauksen ja kuljetuksen kannalta. Luotausreikien tarkoitus on rajata turvalliset alueet mahdollisesti vaarallisista alueista, joilla on aiemmin tehty maanalaista louhintaa.

– Ennen kuin Kalgoorliesta tuli ”superlouhos” 1980-luvun lopulla, alueella oli monta valtausta, kaivajaa ja kaivosoikeuksien haltijaa. Suurin osa entisen Golden Mile -alueen (nykyisen Super Pit -kaivoksen) yksittäisistä kultakaivoksista keskittyi maanalaiseen louhintaan. Tunnelien yhteismitta on yli 2 000 kilometriä, ja yksittäisten kaivosten koko vaihtelee riippuen aikakauden louhintamenetelmistä. Ausdrill on toiminut Super Pit -kaivoksella yli 20 vuotta, ja tuona aikana tiedän yhden tapauksen, jolloin poravaunu putosi osittain vanhaan kaivostunneliin. Vaunua ei saatu ylös, joten se räjäytettiin ja kaivettiin pois louheen mukana. Porari selvisi tapauksesta hengissä, Hart muistelee.

Ausdrill käyttää DTAn tuotteita kaikilla kymmenellä louhintatyömaallaan ja myös eräissä tutkimustoimintojensa poravaunuissa. Yleisimpiä tuotteita ovat neljä- ja kuusituumaiset vasarat ja terät, joilla porataan 115–165 mm:n louhintareikiä. Lisäksi käytämme joitakin seitsemän ja kahdeksan tuuman vasaroita 203–251 millimetristen reikien poraamiseen sekä RC-vasaroita laatututkimus- ja malminetsintäporauksiin.

Australiassa tuotteiden valmistus on taloudellisesti erittäin vaikeaa ja monet yritykset ovat jättäneet Australian ja perustaneet toimipaikat Intiaan tai Kiinaan vähentääkseen kulujaan. Monet ovat kokonaan laittaneet lapun luukulle.

– Jatkuvaa kehittämistä tarvitaan pitääksemme DTAn valmistamat tuotteet markkinoilla ja taistellaksemme kilpailijoita vastaan, uskoo Hart. Kilpailua aiheuttavat Kiinasta ja Intiasta tulevat hintoja polkevat käsintehdyt tuotteet.

DTA hyödyntää automatisaatiota välttääkseen kalliit työvoimakustannukset, pitäen silti yllä testattua luotettavuutta tuotteiden valmistuksessa.

– On ilmeistä, että Ausdrillin markkinoille tulee enemmän ja enemmän kilpailijoita, mutta säilytetään keskeinen toiminta-ajatus ja pidetään hauskaa matkan varrella. Se on hinta per metri ja luotettavuus, joka voittaa lopulta, lataa Hart.

Kuva: KCGM Kalgoorlie Super Pit – Ausdrill on toimittanut Superpitille tuotantoporauskalustoa jo monia vuosia.