8.10.2021 | Esittelyssä ammattilaishiihtäjä Hilla Niemelä

Nimeni on Hilla Niemelä ja olen 20-vuotias maastohiihtäjä Lempäälästä. Viimeiset neljä vuotta olen kuitenkin nyt asunut Vuokatissa, jonne muutin päätettyäni tavoitella uraa kilpahiihdon parissa. Kävin täällä ensin Sotkamon Urheilulukion ja nyt valmistuttuani olen kokopäiväinen urheilija.

Olen saanut mahdollisuuden olla osana nuorten maajoukkuetta ja päässyt edustamaan Suomea kahdesti nuorten MM-kilpailuissa, sekä myöskin Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla. Tulevan kauden päätavoitteenani on osallistua U23 MM-kilpailuihin.

Täällä Vuokatissa on ollut minulle loistavat olosuhteet harjoitella ja kehittyä. Ja harjoittelua tuleekin kerrytettyä vuodessa n. 800–850 tuntia, mikä pitää sisällään monipuolisesti eri lajeja. Kesäisin suurin osa harjoittelusta on rullahiihtoa sekä juoksua, ja talvisin eniten tulee tietenkin hiihtoa. Myös voimaa ja muuta lajinomaista oheisharjoittelua, kuten loikkia, tulee tehtyä runsaasti.

Keskimääräiseen viikkooni harjoituksia tulee 10–14 kappaletta ja tunteja n.15–25. Kesäisin ja syksyisin harjoittelua tulee huomattavasti enemmän kuin talvisin kisakaudella, koska kilpailuissa täytyy olla virkeänä enkä voi siis väsyttää itseäni liikaa kilpailuiden ulkopuolella.

Valmentajanani toimii isäni Ville Niemelä, ja hänellä on myös omaa kilpahiihtotaustaa. On mukavaa, että rinnalla on tuttu ja läheinen ihminen, joka on käynyt läpi samoja vaiheita kuin mitä itselläni on edessä.

Kilpailukauteni on jo alkanut Vuokatissa rullahiihdon SM-kilpailuissa. Kilpailut koostuivat perinteisen sprintistä sekä vapaan 12 km kilpailusta, joissa osallistuin molemmissa yleiseen sarjaan. Voin ilokseni ilmoittaa, että sijoituin molempina päivinä 10 parhaan joukkoon.

Nyt lokakuun myötä on alkamaisillaan viimeinen kuukausi ennen kuin lumikilpailukausi alkaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että harjoituksissa aletaan hakemaan enemmän lumituntumaa sekä pyritään saavuttamaan kovia vauhteja suksella.

Urheilijalle tärkeintä on pysyä terveenä, sekä pitää harjoittelu ja palautuminen tasapainossa. Täten saadaan mitattua optimaalinen kisakunto ja sitten katsotaan mihin oma nimi tuloslistalla sijoittuu. Kesän ja alkusyksyn harjoittelu on kuitenkin ollut onnistunutta ja erilaisissa testeissä on tullut ennätyksiä. Kunhan siis paletti pysyy kasassa, on talvella kunto varmasti entistä parempi ja olen valmis kisaamaan korkeammalla tasolla.

Kirjoitan tarkemmin lokakuun harjoittelustani ja ajatuksistani tulevasta kilpailukaudesta ennen kauden avausta marraskuussa.

-Hilla