Espanjan infraa rakentamassa vuodesta 2001

9.1.2019

17 vuotta, 240 tunnelia, 2 miljoonaa metriä tuentaporausta: siinä pähkinänkuoressa Robitin ja Hard & Wear Technologiesin yhteinen taival Espanjassa.

Espanjassa on rikkaat mineraalivarannot ja vireä kaivosteollisuus. Maata halkovat myös useat vuorijonot, minkä vuoksi teiden ja rautateiden rakentamisessa on usein kaivettava tunneleita. Vuodesta 2001 asti näitä toimialoja on palvellut voimakaksikko Robit ja Hard & Wear Technologies. Tänä aikana ne ovat olleet mukana yli 80 %:ssa kaikista Espanjan tunnelihankkeista.

Geologialtaan Iberian niemimaa on varsin monimuotoinen, ja tunnelityössä tulee vastaan monenlaista maalajia, kuten esimerkiksi vulkaanista tuhkaa, hiekkaa, savea, kipsiä tai graniittia. Tunnelin rakentaminen rikkonaisessa kallioperässä tai pehmeässä maaperässä edellyttää tuentaporausta.

Hard & Wear Technologies SA on johtava tuentaporaustyökalujen toimittaja ja Robit Casing Systemin jakelija Espanjassa. Robitin järjestelmän avulla kotelointiputket voidaan vaivattomasti porata tunnelin katokseksi maakerrostuman läpi.

Vuosi 2018 oli voimakaksikolle varsin vilkas. Silloin valmistui mm. kaksi tunnelia Madridin ja A Coruñan välille rakennettavalle luotijunatyömaalle, toinen Padorneloon Zamoran provinssissa ja toinen Cerdedeloon Ourensen provinssissa. Yhteensä niihin tehtiin 40 000 metriä tuentaporausta.

Loppuvuonna allekirjoitettiin yhteistyösopimukset kahdesta metroasematyömaasta San Sebastiánissa, Pohjois-Espanjan Baskimaassa. Sopimus kattaa 3 000 metriä, mutta määrän odotetaan kasvavan vielä huomattavasti.

Vuodelle 2019 ei ole näkyvissä hidastumisen merkkejä. Robit ja Hard & Wear Technologies ovat solmineet aiesopimuksen materiaalitoimituksista kuuteen muuhun tunneliin Baskimaassa. Ne tulevat palvelemaan uutta luotijunalinjaa Madridin ja Ranskan rajan välillä.