Espoon vedet puhdistetaan jättiluolassa

8.11.2018

Espoon Golfin vehreillä väylillä draivaillessa ei välttämättä arvaisi että aivan vieressä, Blominmäen kallion alla, on käynnissä massiivinen louhintatyö. Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) on rakennuttamassa sinne uutta jätevedenpuhdistamoa. Valmistuttuaan puhdistamo käsittelee yli 400 000 asukkaan jätevedet.

Uudella puhdistamolla Espoo varautuu asukasmäärän kasvuun. Laitos varustetaan parhaalla nykytekniikalla, joka parantaa puhdistustuloksia. Lähtökohdaksi on otettu myös energiatehokkuus: puhdistamo tulee tuottamaan tarvitsemastaan sähköstä yli puolet itse. Myös lämpöä syntyy yli oman tarpeen.

Urakasta Blominmäen uumenissa vastaa Lemminkäinen Infra. Robit toimittaa työmaalle porakruunut ja osan niska- ja tankotuotteista.

– Robitin valtteja tarjouskilpailussa olivat kokonaispalvelu, toimitusvarmuus ja tinkimätön laatu, kertoo projekti-insinööri Jarkko Meriläinen Lemminkäiseltä.

Projektin ensi kuukausien aikana Robit ja Lemminkäinen tekivät tuotekehitystä sopivimpien porakalustojen löytämiseksi. Louhintatyössä löydettiin ennen pitkää yhteistyössä kulutusosien huoltoon optimaalinen sykli. Robitin teroituspalvelu pitää huolen siitä, että toimintaan ei tule katkoksia.

– Kysymys ei ole tuotteen, vaikkapa porakruunun, kappalehinnasta, vaan elinkaarihinnasta. Kun yhteistyö porarien kanssa sujuu saumattomasti ja huolto pelaa, säästetään kustannuksissa merkittäviä summia, toteaa Robitin myyntipäällikkö Mika Mankinen.

Kalliota louhitaan Blominmäessä yhteensä huikeat 900 000 kuutiometriä. Louhinta saadaan valmiiksi vuoden 2017 aikana, ja seuraavaksi alkaa varsinainen rakennustyö. Uusi uljas laitos alkaa puhdistaa länsiuusimaalaisten vesiä vuonna 2020.