Fidzi – Uusi piste Robitin maailmankartalla

7.1.2019

Idyllisen rauhaisa Fidžin saaristovaltio on kaukana kaikesta: lähimmälle mantereelle Australiaan on matkaa melkein kolmetuhatta kilometriä. Turistivirrat ovat jo alkaneet löytää sen valkeat hiekkarannat ja koralliriutat. Matkailu onkin noussut tärkeäksi elinkeinoksi maatalouden ja
kalastuksen rinnalle.

Fidžillä on myös rikkaat mineraalivarannot. Kulta ja hopea ovat tärkeitä vientituotteita; paikallisesti muun muassa maanrakennuksessa ja maataloudessa käytettävät teollisuusmineraalit ovat myös tärkeä osa Fidžin kasvavaa taloutta. Tänä vuonna pidettiin tämän aihepiirin ensimmäiset messut Suvassa, tasavallan pääkaupungissa. Tapahtumaa isännöivät YK:n kehitysohjelma UNDP ja Fidžin Mineraalivirasto MRD. Messujen myötä myös Robit sai uuden pisteen maailmankartalleen.

“Se oli loistava tilaisuus verkostoitua, tavata teollisuusmineraalialan avainhenkilöitä ja saada hyvä käsitys Fidžin markkinatilanteesta ja haasteista”, sanoo Robit Australian Technical Sales Representative Richard Epstein.

”Fidžin talous monipuolistuu ja infrastruktuuria kehitetään, mikä puolestaan vauhdittaa kaivos- ja maanrakennusteollisuutta. Se tarjoaa hyvän mahdollisuuden ottaa jalansijaa markkinoilla. Aloittamamme yhteistyö Vinod Patelin, Fidžin suurimman rakennustarvikeyrityksen kanssa tarjoaa tässä meille vahvaa paikallista tukea”, Richard kertoo.

Katse kohti kultakaivoksia

Richard vieraili myös Fidžin vanhimmassa ja suurimmassa kultakaivoksessa Vatukoulassa. Se on ollut toiminnassa jo yli 75 vuotta ja tuottanut kaikkiaan 7 miljoonaa unssia (noin 200 000 kg) kultaa. ”Vatukoula käyttää vuosittain puolisen miljoonaa euroa Top Hammer -kulutusosiin. Summa todennäköisesti kasvaa tulevina vuosina, koska suunnitelmissa on kaksinkertaistaa tuotantomäärät”, sanoo Richard.

”Robitin kierteisiä jumbokruunuja testattiin Vatukoulassa, ja tulokset olivat lupaavia. Ensi vuonna avataan vielä uusi kultakaivos Lion One. Kontaktiverkostomme ja Vinod Patel -yhteistyön ansiosta Robitin tulevaisuudennäkymät Fidžillä näyttävät valoisilta.”