HAKANIEMEN HALLI syntyy uudestaan

28.8.2019

Kesäkuussa 1914 helsinkiläisillä oli syytä ylpeyteen. Heille oli valmistunut Hakaniemeen uusi, komea kaksikerroksinen kauppahalli, jota kehuttiin Euroopan suurimmaksi ja moderneimmaksi. Nyt, toistasataa vuotta myöhemmin, kunnianarvoisa kauppapaikka on historiansa perusteellisimman remontin alla.

Hakaniemen halli on yksi Staran eli Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitoksen kaikkien aikojen massiivisimmista peruskorjauskohteista. Rakennus on suojelukohde, minkä vuoksi ulkoseinät säilyvät ennallaan, mutta sisäpuolelta käytännössä kaikki on purettu pois. Hallia pitävät nyt pystyssä kymmenmetriset kattoon asti kurottavat metalliset tukipilarit.

Projekti alkoi maanpuhdistus- ja vahvistustöillä, sillä maa hallin alla todettiin jo esitutkimuksissa pahasti saastuneeksi. Kantavina rakenteina toimineet vanhat puupaalut osoittautuivat myös heikkokuntoisiksi. Ne lyhennetään ja korvataan uusilla metallisilla lyöntipaaluilla.

Peruskorjauksen lisäksi hallille kaivetaan maanalaiset liitäntäyhteydet metroasemalle ja huoltopihaan, mikä edellyttää kellaritilojen syventämistä. 5–10 metrin syvyisiä liitäntäyhteyksiä varten tarvittavat porapaaluseinät pystyttää Fingeo Oy.

”Porapaaluseinien lisäksi olemme tehneet kauppahallissa yksittäisiä porapaaluja vanhojen rakenteiden tukemiseksi”, kertoo Fingeon porari Arli Kolamets. Arlin työvälineenä on DTH-poravaunu, johon kulutusosat toimittaa Robit.

”Robitilta tulee meille mm. porakärjet, pilotit, uppovasara, avartajat, porakankiadapterit ja ilmatyö-öljyt. Toimitukset pelaavat hienosti ja tuotteet saapuvat työmaalle nopeasti. Myös Robitin tekninen tuki toimii esimerkillisesti. Olen saanut neuvoja mm. paalun tunkeumanopeudesta kallioon ja vasaran tarvitsemasta ilmanpaineesta. Työpäivä venyy usein pitkälle iltaan ja on hienoa, että Robitilta vastataan aina puhelimeen. Kiitos erityisesti Sami Paavolalle osaavasta palveluasenteesta”, Arli kehuu.

Porapaaluseinät valmistunevat kesän 2019 aikana. Sen jälkeen edessä on vielä pitkä tie, ennen kuin halli aukeaa läpikotaisin modernisoituna kaupunkilaisten kauppapaikaksi vuonna 2021.