2.1.2023 | Kausikooste 2022-2023

Lempäälästä kotoisin oleva Hilla Niemelä on Suomen hiihtopiirien nopeimmin nousevia lupauksia. Loppukesällä 2021 Robit solmi Hillan kanssa sponsorointi- ja yhteistyösopimuksen.

Robit haluaa olla tukemassa paitsi huippu-urheilua, myös lasten ja nuorten liikuntaa. Robitin ja Hillan yhteistyön perustana on yhteinen arvopohja ja yhdessä tuotetut sisällöt. Niissä seurataan Hillan harjoittelua, kilpauraa, kehittymistä, tavoitteita, ajankohtaisia asioita ja tulevaisuuden odotuksia. Hilla teki koosteen alkukaudesta:

Kausi on edennyt siihen pisteeseen, että edessä on pienen joululoman aika. Lomailla ei tosin kerkeä urheilusta, mutta kotona on aikaa palautella ja valmistautua kauden päätavoitteita kohti.

Toukokuussa harjoittelu jäi toissijaiseksi, kun pääsykokeisiin lukeminen vaati valtavasti energiaa. Treenejä tuli, mutta harjoittelin täysin ilman ohjelmaa ja pidin harjoittelun stressittömänä ja vapaamuotoisena. Muutin toukokuussa virallisesti Tampereelle, joka on siitä hetkestä asti tuntunut oikealta ratkaisulta.

Kesäkuussa pääsykokeet olivat ohi ja lähdin Otepäähän leireilemään seurani kanssa. Kuun lopussa oli harjoituskauden ensimmäinen U23 maajoukkueleiri. 

Heinäkuussa harjoittelua kertyi yli 100 tuntia. Paljon onnistuneita harjoituksia ja pystyin tekemään vielä viimeisinä päivinä ennätyksiä testeissä, vaikka harjoituskuormaa oli.

Elokuun alussa leireiltiin taas Vuokatissa U23 ryhmän kanssa. Elokuussa minulla alkoi myös opinnot Tampereen yliopistossa. Kevään pääsykoelukemiset toivat minulle opiskelupaikan ja tällä hetkellä opiskelen ympäristö- ja biotekniikkaa urheilun lomassa.

Syys- ja lokakuussa kävin säännöllisesti koululla ja harjoitteluakin kertyi mukavasti. Lokakuun lopussa oli lumileiri Vuokatissa ja ensimmäiset hiihtokilometrit lumella alkoi kertyä.

Marraskuun alussa alkoi kilpailukausi Vuokatin Suomen Cupissa. Pääsin varsin hyvään vauhtiin molempina kisapäivinä ja alkoi realisoitumaan, että kunto on hyvässä vireessä. Alkukauden kilpailut ovat aina olleet vähän hankalampia mutta hyvä vire sai jatkoa seuraavana viikonloppuna Oloksella. Perinteisen 10 kilometrillä kovatasoisessa kisassa onnistuminen toi minulle edustuspaikan Rukan maailmancuppiin. Viikon päästä Taivalkoskella lunastin lipun myös sprinttiin Rukalle. Ensimmäinen maailmancup-viikonloppuni alkoi hyvin ja etenin sprintissä erävaiheisiin, lopputuloksissa olin 25. Perinteisen kymppi Rukalla oli sijoituksellisesti myös hyvää suorittamista. Rukan onnistuminen toi minulle mahdollisuuden lähteä Lillehammerin maailmancuppiin hiihtämään perinteisen 20km yhteislähtönä. Ehdin olla Rukalta tullessani pari päivää kotona, kunnes lähdin Lillehammeria kohti. Onnistuin tekemään ehjän suorituksen ja sain valtavasti hyvää kokemusta. Lopputuloksissa olin 37.

5 viikonloppua putkeen kilpailuja vaativat harjoittelupätkän Lillehammerin jälkeen. Tämä tarkoittaa minulla siis kilpailutonta viikonloppua. Harjoituspätkän jälkeen lähdin Östersundiin hiihtämään Skandinavia Cuppia (käytännössä b-maailmancup). Perinteisen sprintin karsinnassa olin 6. ja erävaiheisiin sain heti mm. edellistalven sprintin olympiavoittajan. Kova vauhti erässä mahdollisti minulle välierä paikan lucky loser -ajalla. Lopputuloksissa olin 11.

Nyt on hetki aikaa huilata ja tankata energiaa jouluruuasta. Seuraavat tärkeät kilpailut ovat tammikuun puolella. Tammikuun alussa suunnitelmana on lähteä Yhdysvaltojen Lake Placidiin talviuniversiadeihin eli opiskelijoiden mm-kilpailuihin. Pari viikkoa kestävien kisojen jälkeen tarkoituksena on siirtyä Yhdysvalloista suoraan Kanadaan, jossa kauden pääkilpailuni on, eli U23 MM-kilpailut. Kunto on tällä hetkellä parempi kuin koskaan aikaisemmin ja odotan kovasti sitä, että pääsen mittaamaan kuinka korkealle se tänä vuonna riittää.

Terveisin Hilla