17.8.2023 | KEVÄT 2023 – HILLAN KAUSIPÄIVÄKIRJA

Robit tukee huippu-urheilua seka lasten ja nuorten liikuntaa. Vuonna 2021 Robit solmi nousevan hiihtolupauksen, lempääläläisen Hilla Niemelän kanssa sponsorointi- ja yhteistyösopimuksen. Hilla on pitänyt Bulletinin lukijoille päiväkirjaa; nyt vuorossa sen kolmas osa.

Hieno hiihtokausi takana. Ylitin itseni ja odotukseni monella mittarilla, mutta myös jäi paljon hampaankoloon. Tavoitteet kauteen olivat U23 MM-kilpailuissa ja päästä vihdoin kilpailemaan maailmancupissa. Marraskuun alussa kausi lähti vauhdikkaasti liikkeelle, ja kunto oli todella hyvä aikaisempiin kausiin verrattuna. Heti ensimmäisessä kilpailussa sain omaa parasta sijoitustani Suomen Cupissa. Siitä oli hyvä jatkaa.

Alkukauden tarkkailukilpailuiden jälkeen pääsin ensimmäistä kertaa maailmancupiin Rukalle. Pääsin heti ensimmäisessä mc-startissani 30 parhaan joukkoon perinteisen sprintissä. Myös toisena ja kolmantena kilpailupäivänä ylsin 40 parhaan joukkoon. Näiden näyttöjen perusteella minut valittiin hiihtämään maailmancupia ulkomaille. Pääsin ensimmäistä kertaa näkemään, millaista on kiertää ulkomailla. Lillehammerissa perinteisen 20 kilometrillä olin 37:s – positiivinen kokemus vähän pidemmästä matkasta.

Joulukuun tärkeimmät kilpailut olivat Östersundin Skandinavia cup, joka toimi myös katsastuskisana Kanadan U23 MM-kilpailuihin. Sain erinomaisen sprinttipäivän ja sijoituin kovatasoisessa kilpailussa 11:nneksi. Joulukuussa tuli paljon harjoittelua, koska tammikuussa oli edessä pitkä kisareissu.

Aloitin syksyllä opiskelut Tampereen yliopistossa ympäristö- ja energiatekniikan alalla, mikä mahdollisti osallistumisen talviuniversiadeihin, jotka vastaavat opiskelijoiden MM-kilpailuja. Tammikuun 9. matkustimme New Yorkin osavaltion Lake Placidiin. Kaksi viikkoa Yhdysvalloissa, 5 kisapäivää ja paljon hienoja kokemuksia. Elämäni ikimuistoisin reissu ja lähtisin koska vain uudestaan! Hiihdin kaksi henkilökohtaista kultaa: 5 km perinteisellä ja 5 km vapaalla hiihtotavalla, sekä viestissä ankkuroin Suomen kultajoukkueen maaliin. Meillä oli mieletön ryhmähenki koko reissun ajan, ja varmasti paljolti sen ansiosta koko Suomen joukkue ylsi huippusuorituksiin.

Lake Placidista suoraan Kanadaan U23 MM-kilpailuihin. Pitkistä matkapäivistä huolimatta sain sprinttipäivään hyvän vireen. Kova latautuminen näkyi vähän negatiivisesti karsinnassa, mutta parani erävaiheeseen. Odotettu kisapäivä kuitenkin päättyi ennenaikaisesti kaatumiseen, mikä oli iso pettymys. Hiihdin Kanadassa vielä epäonnistuneen perinteisen 20 km. Viimeinen kisa jäi terveyshuolien takia hiihtämättä.

Neljän viikon Pohjois-Amerikan reissun jälkeen olin todella väsynyt ja kilpailusuoritukset ailahtelivat. Onnistumisiakin tuli: voitin ensimmäiset henkilökohtaiset nuorten SM-kultani, sprintistä ja 10 kilometriltä. Pääsin myös Tallinnan ja Lahden maailmancupiin, mutta niissä minulla ei ollut juuri annettavaa. Vire ei ollut huono, mutta suoritus ei vain ollut lähelläkään omaa tasoa. Kauden kuitenkin kruunasi onnistuminen Inarin SM-viestissä, kun joukkueemme sai SM-hopeaa! Tein loppukauden parhaan suorituksen viestissä tärkeässä paikassa ja päätin kisakauden hymyissä suin.

Uusi harjoittelukausi on hyvässä vauhdissa, ja menestymisen nälkä on vain kasvanut. Kun on saanut tietää miltä tuntuu tuulettaa maalissa voittoa, siihen jää erittäin pahasti koukkuun.

Kiitos Robitille korvaamattomasta tuesta urheilu-urallani!

Terveisin Hilla