Maailman suurin kuparintuottaja valitsi Robitin

23.12.2020

Kuparintuotanto on ollut Chilen talouden kulmakivi jo vuosisatojen ajan. Valtio-omisteinen kaivosyhtiö Codelco on toimialan kruununjalokivi. Se on suunnattomine mineraalivarantoineen maailman johtava kuparintuottaja, ja yksi koko maan kehityksen vetureista.

Suurin Codelcon kaivoksista on El Teniente, “Luutnantti”, joka on maailman laajin maanalainen kuparikaivos. Se on ollut toiminnassa jo 200 vuotta ja sen kapasiteetti on tällä hetkellä 400 000 tonnia.

Toiseksi suurin kaivos on satavuotias Chuquicamata eli tuttavallisemmin “Chuqui”. Kun avolouhinta näytti olevan tulossa tiensä päähän, Codelco alkoi vuonna 2019 investoida massiivisesti maanalaiseen louhintaan. Chuquin kapasiteetti on tällä hetkellä 377 000 tonnia.

Andina, kolmanneksi suurin Codelcon kaivoksista, sijaitsee päätähuimaavalla 3 700–4 200 metrin korkeudella keskellä Andeja. Se koostuu Rio Blancon maanalaisesta kaivoksesta ja Sur Surin avolouhoksesta.

Loppuvuodesta 2020 alkaen Codelco käyttää prioriteetti 1- ja 2-tason tuotteina Robitin Top Hammer- ja Down-the-Hole-kulutusosia. Tähän päästiin Robitin ja sen chileläisen jakelijan Full Safetyn sinnikkäällä yhteistyöllä.

Vuonna 2010 perustettu Full Safety keskittyi alun perin myymään vaatteita ja jalkineita erityisryhmille kuten armeijalle, poliisille, terveydenhuollon ammattilaisille – ja kaivosteollisuudelle. Viimemainittu vaikutti lupaavalta alalta uutta liiketoimintaa kartoittaessa. Vuonna 2015 Full Safetystä otettiin yhteyttä Robitiin.

“Haimme uutta strategiaa ja tapasimme Robitin oikeaan aikaan. Neuvottelimme heidän kanssaan ja aloimme vähitellen uudistaa liiketoimintamalliamme. Avasimme uuden toimiston ja rekrytoimme myyntihenkilöstöä ja poramestareita kenttätyöhön. Robit puolestaan tarjosi meille koulutusta sekä teknistä ja kaupallista tukea asiakastyössä. Esiinnyimme myös yhdessä alan messuilla”, kertoo Full Safetyn General Manager Cesar Cornejo.

Codelcon kaltaisen globaalin jättiyrityksen ovet eivät aukene helposti. Sinnikkäistä yrityksistä huolimatta keskustelut testien järjestämisestä, joissa Robitin kulutusosien laatu voitaisiin todistaa,
eivät tuottaneet tuloksia. Niinpä Full Safety muutti suunnitelmaa ja lähestyi Astaldia, El Tenienten pääurakoitsijaa – ja saikin sovittua vertailutestin Robitin ja sillä hetkellä käytössä olleiden tuotemerkkien välille.

Helmikuussa 2020 suoritetut testit eivät tuottaneet pettymystä: Robitin porakruunut, tangot ja holkit voittivat kilpailijansa noin 30 prosentilla eliniällä ja poranopeudella mitaten. Astaldilta saatu
suosituskirje avasi vihdoin oven Codelcon tarjouskilpailuun. Full Safety ja Robit SAC:n Sales Manager José Antonio Rodríguez laativat tarkkaan hiotun tarjouksen, joka osoittautui kilpailukykyisimmäksi.

Tämäkin mittava saavutus on silti vain jäävuoren huippu, sillä Chilen kaivosala tarjoaa valtavat kasvumahdollisuudet Robitin ja Full Safetyn kumppanuudelle. Lukuisia muita tarjouskilpailuja ja tuotetestejä on jo käynnissä eri puolilla maata.

Kuva vasemmalta: Alberto Castillo (Sales Manager, Full Safety),Rafael Rojas (Drillmaster, Full Safety), José Antonio Rodríguez (Sales Manager, Robit), ja Cesar Cornejo (General Manager, Full Safety).