Moottoritie suoristaa mutkia Makedoniassa

8.11.2018

Keskellä Balkania, vehreässä ja vuoristojen halkomassa Makedoniassa tiet ovat kapeita ja mutkaisia ja matkanteko perinteisesti hidasta. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Maassa investoidaan nyt lujasti infrastruktuuriin.

Makedonian tierakennusprojekteista mittavin on 57 kilometrin pituinen moottoritie, jota rakennetaan Kicevon ja Ohridin, maan lounaiskolkassa sijaitsevan suositun järvenrantakaupungin välille. Tietä on rakentamassa 1 200 työntekijää ja 550 konetta. Noin 375 miljoonan euron hankkeen rahoittaja ja pääurakoitsija on Kiinan valtion omistama Sinohydro.

Moottoritietä varten puhkaistaan Presekassa vuoren läpi kaksikaistainen kaksoistunneli, josta tulee neljän kilometrin mittainen (vertailun vuoksi: Suomen pisin maantietunneli Tampereella on 2,3 km). Kummassakin rinnakkaisessa tunnelissa liikenne tulee kulkemaan siis yhteen suuntaan.

Osa tunnelityöstä tehdään perinteisesti käsityönä, parinsadan työntekijän voimin. Osan louhinnasta hoitavat tunnelijumbot. Hankkeen paikallinen aliurakoitsija on Avtotehna d.o.o. Skopje, joka vastaa hankinnoista sekä huoltaa ja ylläpitää työmaan laitteet. Tuentaporaukseen Avtotehna valitsi Robitin työkalut. Valintaperusteet olivat selkeät.

– Robit suoriutui testeistä selvästi kilpailijoita paremmin. Robitin tuotteilla yhden etenemän eli 39 reiän poraamiseen meni 30 tuntia ja parhaalla kilpailijalla 48 tuntia. Tämä on monen tekijän summa: Robitin putket ovat paksummat, putken kierteet ovat paremmat, ja kaiken kaikkiaan tuotteet ovat jämäkämpiä ja luotettavampia, toteaa Avtotehnan johtaja Vladimir Ovcarov.

Robit on pitänyt huolen siitä, että kulutusosia on saatavilla keskeytyksettä.
– Tämä on asiakaspalvelutyötä. Kuuntelemalla asiakasta ja paikan päällä yhdessä suunnittelemalla pystymme ennakoimaan pari kuukautta eteenpäin mitä työmaalla milloinkin tarvitaan ja kuinka paljon, ja mikä tärkeintä, myös vastaamaan tarpeeseen. Meiltä lähtee joka viikko rekkalastillinen tavaraa, kertoo Robitin myynti-insinööri Rasmus Sokura.

– Tämä on erittäin kilpailtu ala. On varauduttava yllätyksiin ja riskeihin, ja pystyttävä reagoimaan nopeasti. Me olemme osoittaneet alusta asti että Robitin kanssa homma toimii luotettavasti. Olemmekin nyttemmin saaneet Balkanilla pään avattua myös kaivospuolelle, Rasmus jatkaa.

Avtotehnan puolella ollaan myös varsin tyytyväisiä.
– Yhteistyö Robitin kanssa on toiminut erinomaisesti. He kuuntelevat toiveitamme, palvelevat joustavasti, nopealla vasteajalla, 24/7. Tähän eivät isot ja kankeat organisaatiot ole kanssamme pystyneet, kehuu Vladimir.

Vuoren uumenissa Presekan tunnelissa työt jatkuvat vielä toista vuotta. Jos kaikki sujuu aikataulussa, moottoritie valmistuu – ja autoilijoiden iloksi matka-aika Kicevon ja Ohridin välillä puolittuu – vuoden 2018 aikana.

ROBITIN ROX+ 114,3/10 -SARJAN TUENTAPORAUSTUOTTEITA MAKEDONIASSA:
• Pilottiterät
• Rengasterät (hitsattuna putkeen)
• Jatkoputket
• Lopputulpat venttiileineen
• Porakoneen niskat ja tangot

Kuva: Tunnelityömaalla projektia suunnittelemassa ja aikatauluttamassa Avtotehna d.o.o., Sinohydro ja Robit.