MOOTTORITIETÄ halki Kolumbian Andien

7.1.2019

”4G” viittaa tyypillisesti neljännen sukupolven mobiiliverkkoon. Kolumbiassa se tarkoittaa myös Latinalaisen Amerikan laajinta ja kunnianhimoisinta tienrakennushanketta.

Megaluokan investointi

Kolumbian 4G-ohjelmaan kuuluu 7 000 kilometriä tietä. Kyseessä on yli 50 miljardin dollarin investointi, joka jakaantuu lähes viiteenkymmeneen eri projektiin. Se on osa laajempaa suunnitelmaa, jonka tavoitteena on nostaa Kolumbia Latinalaisen Amerikan talouksien kärkipaikalle tehostamalla kuljetusreittejä, ja sitä kautta edistämällä alueellista kehitystä ja ulkomaankauppaa.

Kolumbiaa halkoo peräti kolme Andien vuoriston haaraa, ja jo siksi 4G on ollut valtava piristysruiske maan rakennusteollisuudelle. Urakkaan kuuluu paitsi 1 400 kilometriä nelikaistaista moottoritietä, myös 141 tunnelia (yhteensä 125 km) ja jopa 1 300 siltaa (yhteensä 146 km).

Yksi 4G-ohjelman projekteista on nimeltään “Autopista Conexión Pacífico 1”, jossa rakennetaan moottoritie Kolumbian toiseksi suurimman kaupungin Medellinin ja Bolombolon välille maan luoteisessa keskiosassa. Siihen sisältyy kaksi tunnelia: Sinifaná ja Amagá.

Yhteistyöllä kilpailuille markkinoille

Sinifaná koostuu kahdesta rinnakkaisesta 1,6 km mittaisesta tunnelista, kumpikin poikkileikkauksen pinta-alaltaan 100 m². Espanjalaisomisteinen urakoitsija OSSA poraa tunnelia Robitin työkaluilla. Niiden toimittajana toimii SESCO, joka jakelee Robitin tunnelityökaluja Kolumbiassa yksinoikeudella. SESCO:n kautta Robit teki päänavauksen Kolumbian markkinoille kolme vuotta sitten.

“Kolumbian markkinoille pääsy oli todella haastavaa, koska hinnat olivat syvällä taantumassa. Emme suinkaan ole markkinoiden halvin toimija, mutta kestävät ja suorituskykyiset tuotteemme ovat osoittaneet, että porametriä kohden Robit on taloudellisin vaihtoehto, toteaa José Cisneros, Robit SAC:n Sales Director.

Työkalujen toimittamisen lisäksi Robitin tehtäviin kuuluu projektin pääsuunnittelijoiden konsultointi ja porarien kouluttaminen työkalujen optimaaliseen käyttöön. Tunnelin tuentaporauksessa Robitin järjestelmästä on porarille monenlaista hyötyä: se on helppo asentaa, liitännät osien välillä sujuvat nopeasti, ja seisokkiajat jäävät vähiin kestävyyden ansiosta.

Vakuuttavia tuloksia

“Olemme saavuttaneet tässä maassa ennennäkemättömiä tuloksia: tangoilla 13 000 porametriä, liittimillä 25 000 metriä ja niskoilla 24 000 metriä, muutamia mainitakseni. Kun kruunujen poranopeudet ovat myös erinomaiset, asiakkaamme suoritusajat ovat lyhentyneet jopa 40 %”, kertoo José tyytyväisenä.

Sinifaná-tunneli valmistuu näillä näkymin syyskuussa 2019, ja Amagá-tunneli pari vuotta myöhemmin. Valmistuttuaan Pacífico 1 -moottoritie lyhentää matka-ajan Medellinin ja Bolombolon välillä puoleen nykyisestä.

Kuva: Cauca-joki virtaa useiden kaupunkien läpi Antioquian departementissa, Bolombolo mukaan lukien.