NEW AFTON PALASI ROBITIN TOP HAMMER -ASIAKKAAKSI

30.12.2021

Thompson-joen kaksi haaraa virtaavat eteläisen Brittiläisen Kolumbian jylhien maisemien halki ja yhtyvät Kamloops-järven itäpäässä. Sinne perustettiin Kamloops-niminen turkiskauppapaikka 200 vuotta sitten. Nykyään Kamloops on kukoistava kaupunki, jonka lähistöllä on rikkaita kupari- ja kultaesiintymiä.

10 km Kamloopsista länteen sijaitseva Aftonin kaivos oli alun perin avolouhos, jossa louhittiin kultaa ja kuparia 1980- ja 90-luvuilla. Kanadalainen kaivosyhtiö New Gold osti kaivoksen ja aloitti toiminnan uudelleen 2010-luvulla, nyt maanalaisena kaivoksena nimellä New Afton. Viime vuonna New Afton tuotti 64 000 unssia (noin 1 800 kg) kultaa ja 33 000 tonnia kuparia.

New Gold oli käyttänyt Robitin Top Hammer (TH) -työkaluja New Aftonissa jo vuosia. Jakelijan omistajanvaihdosten myötä New Afton vaihtoi kuitenkin vuoden 2019 alussa toisen tuotemerkin TH-kulutusosiin. Vuoden mittaan kävi ilmi, että TH-työkalujen suorituskyky kaivoksella ei parantunut – päinvastoin. Vuonna 2020 Ryley Renneberg ja Cody MacLeod Robitin Kanadan jakelija Pinnacle Drilling Productsin myyntiosastolta totesivat, että yhteydenotto New Aftoniin voisi olla paikallaan.

“Järjestimme kasvokkaisen tapaamisen New Goldin kaivosjohtajan kanssa. Kuuntelimme, millaisia ongelmia heillä oli silloisen tuotetoimittajan kanssa ja keskustelimme miten voisimme olla avuksi. New Gold oli ollut tyytyväinen Robitin tuotteisiin jo aiemmin, ja he tiesivät niiden suorituskyvyn varsin hyvin, mikä auttoi meitä pääsemään sopimukseen. Siitä alkoikin Pinnaclen ja New Goldin välinen hieno suhde”, Ryley kertoo.

“Vakuutimme, että vaihdos sujuu saumattomasti, ja pystyimme myös tukemaan New Goldia käynnistysvaiheessa, jota pandemiatilanne ja maailmanlaajuinen toimitusketjun kriisi hankaloittivat entisestään.”

Kun ensimmäinen ostotilaus tuli keväällä 2021, Robitin päässä piti nopeasti päästä kasvattamaan Top Hammer -tuotantoa, toteaa Mikko Vuojolainen, Robitin VP, North America.

“Tilanne jossa asiakas vaihtaa toimittajaa, on aina kriittinen vaihe uudelle toimittajalle, jonka on pystyttävä takaamaan 100 prosentin saatavuus. Tässä tapauksessa TH-tuotantolinjamme kävivät jo valmiiksi täysillä, joten meidän piti keksiä luova ratkaisu. Jaoimme tuotteet kahteen ryhmään: niihin, joita voimme alkaa toimittaa kaksi kuukautta tilauksen jälkeen, ja niihin, joita voimme alkaa toimittaa neljä kuukautta tilauksen jälkeen. Ratkaisu toimi täydellisesti”, sanoo Mikko.

Elokuusta 2021 lähtien New Aftonin maanalaisissa kaivoksissa porataan taas Robitin TH-työkaluilla. New Aftonin sopimus voi vauhdittaa Pinnaclen ja Robitin liiketoimintakumppanuutta laajemminkin.

“Se antaa meille vipuvoimaa myyntineuvotteluihin Pohjois-Amerikan kaivosmarkkinoilla. Uskon, että se avaa meille paljon uusia mahdollisuuksia markkinoiden ’kolmen suuren’ haastamiseen”, Ryley Renneberg sanoo.

Kuva: Kirpeä pakkaspäivä Kamloops-järvellä