NISS AVAA ROBITILLE UUSIA OVIA USA:SSA

8.1.2024

Platina ja palladium ovat jalometalleja, joiden tietyt ominaisuudet tekevät niistä korvaamattomia monissa teknologian sovelluksissa, erityisesti katalysaattoreissa. Molemmat mineraalit ovat melko harvinaisia ja niitä esiintyy vain harvoilla alueilla maailmassa. Yksi niistä on Beartooth-vuorten pohjoisreunalla Montanassa Yhdysvalloissa.

Alue tunnetaan geologien keskuudessa Stillwater-kompleksina, ja siellä on kaksi maanalaista kaivosta, Stillwater ja East Boulder – tosin “maanalainen” saattaa ajatuksena johtaa vähän harhaan, koska mineraalivarat sijaitsevat vuoristossa yli 2 700 metrin korkeudessa.

Kaivosten omistaja on Sibanye-Stillwater Group, yksi maailman suurimmista platinan ja palladiumin tuottajista. Stillwaterin kaivos on ollut toiminnassa lähes 40 vuotta, ja se tuottaa vuosittain noin 7 000–8 500 kg platina- ja palladiumkonsentraattia.

Heinäkuusta 2022 lähtien Sibanye on käyttänyt Stillwaterin kaivoksen jumbo- ja pulttausporauksissa Robitin kulutusosia. Sopimusta edelsi tiivis yhteistyö Robitin ja heidän jakelijansa, Idahon Kelloggissa pääkonttoriaan pitävän NISSin (Nasco Industrial Services & Supply) kesken. Yhteistyö hyödytti molempia osapuolia.

“Olimme etsineet luotettavaa jakelijaa, jonka vetoavulla saisimme parannettua markkinaosuuttamme lounaisen Yhdysvaltojen kaivossektorilla. Palkkasimme tehtävään konsultin, ja yksi USA:n suurimmista kaivosyhtiöistä suositteli NISSiä”, kertoo Robitin Sales Engineer Leif Olmstead.

“NISS:llä oli valmiiksi erinomaiset kontaktit kaivoksiin heidän muiden tuotteidensa kautta. Porakulutusosia he eivät aiemmin olleet jaelleet, mutta tästä tuli molemmille osapuolille win-win-tilanne: Robit sai vahvemman jalansijan uudella markkinalla, ja NISS sai laajennettua tuotevalikoimaansa”, Leif selittää.

Stillwaterin kaivos Montanassa oli ensimmäinen asiakkuus, jonka Robit voitti NISSin avulla. Stillwater on suuren mittakaavan operaatio, jossa louhitaan “ramp and fill” -menetelmällä: kallioon louhitut aukot täytetään uudelleen sivukivellä ja kaivannaisjätteellä, kun malmi on poistettu. Jumbotyössä kaivoksessa käytetään Robitin 3 200 ja 4 305 mm peränporaustankoja ja 45 mm:n semiballistisia kruunuja; pulttaukseen käytetään R28-R28 M/M Hex Steel -tankoja. Sibanye-Stillwater on työkaluihin varsin tyytyväinen.

“Asiakas on kertonut tankojen käyttöiän parantuneen edelliseen toimittajaan verrattuna. Jumbokruunut ovat edellisiä nopeampia ja niissä on vähemmän jumiutumisongelmia”, sanoo Leif.

Työt Stillwaterin kaivoksella eivät ole päättymässä lähiaikoina: kaivoksen arvioitu elinkaari ulottuu pitkälle 2050-luvulle. Robitin ja NISSin osalta Stillwaterista muodostui lupaava alku heidän tuleville yhteistyöprojekteilleen.

Kuva: Beartooth-vuoret sijaitsevat aivan Yellowstonen kansallispuiston kyljessä.