Rahti siirtyy raiteille THAIMAASSA

28.8.2019

Thaimaan kaltaisessa isossa ja vilkkaassa maassa rahdin kuljettaminen maan halki on kallista puuhaa. Thaimaassa logistiikan yleiskustannukset vuositasolla ovat noin 1,75 biljoonaa bahtia (50 miljardia euroa). Kulujen vähentämiseksi Thaimaan hallitus on käynnistänyt kunnianhimoisen ohjelman, jonka tavoitteena on siirtää pääosa maa- ja lentoteitse kuljetettavasta rahdista
rautateille.

Thaimaassa on noin 4 000 km rautatietä, josta suurin osa on yksiraiteista. Tällä hetkellä vain 2 % Thaimaan rahtiliikenteestä kulkee raiteilla. Jotta osuutta voitaisiin kasvattaa, suunnitelmiin kuuluu useiden rataosuuksien muuttaminen kaksiraiteisiksi.

Yksi ensimmäisessä vaiheessa (2018–2022) kaksiraiteiseksi muutettavista osuuksista on 120 kilometrin rata Map Kabaon ja Thanon Chira Junctionin välillä, koillisella pääradalla maan  keskiosassa. Se edellyttää kolmen uuden tunnelin louhintaa.

Tunneleista kaksi sijoittuu Saraburin provinssiin, noin 150 km koilliseen Bangkokista, ja kolmas Nakhon Ratchasiman provinssiin, parisataa kilometriä Bangkokista. Työn pääurakoitsija on Right Tunneling (RT), jolle Robit on toimittanut poratyökaluja jo vuosien ajan.

Poraustyöt alkoivat tammikuussa 2019. ”Teimme maaliskuussa tunnelityömaita koskevan kaupintavarastosopimuksen RT:n kanssa. Se kattaa laajan valikoiman tuotteitamme, mukaan lukien kruunut, tangot, jatkoholkit ja niskat. Työt ovat edistyneet sujuvasti”, kertoo Robitin Distributor Business Manager Yong Woo Jeon.

Valmistuttuaan ykköstunneli – 1,4 km pituinen kaksoistunneli lähellä Map Kabaoa – tulee olemaan Thaimaan pisin rautatietunneli. Kolmostunnelista Khlong Phaissa, Nakhon Ratchasiman provinssissa, tulee kilometrin mittaisena kaksoistunnelina myös suhteellisen pitkä.

Rahtitonnin kuljettaminen maanteitse maksaa lähes kaksi kertaa enemmän kuin rautateitse. Massiivinen rautatiehanke on vasta alkuvaiheessa. Kun se vuosien päästä valmistuu, Thaimaan elinkeinoelämä voi odottaa merkittäviä säästöjä logistiikkakustannuksissa.