SAUDI-ARABIAN JÄTTIPROJEKTI OTTAA ENSIASKELEITAAN

13.1.2023

Yksi maailman suurimmista rakennushankkeista on käynnissä Saudi-Arabiassa lähellä Punaisenmeren pohjoispäätä. Sinne rakentuva Neom on kunnianhimoisen futuristinen kaupunki, joka 26 500 km2 pinta-alallaan on yli kaksi kertaa New Yorkin metropolialueen kokoinen.

Vielä pääosin suunnitteluvaiheessa olevaan Neomiin kuuluu useita eri tarpeisiin suunniteltuja tasokkaita alueita. Vuoden 2022 aikana on julkistettu neljän alueen suunnitelmat. Todennäköisesti ensimmäisenä valmistuva kohde on Sindalah, Punaisenmeren luksuslomasaari, joka on tarkoitus avata yleisölle vuoden 2024 alussa. Trojena on ympärivuotinen laskettelukohde vuoristossa, ja Oxagonista kaavaillaan puhtaan teollisuuden keskusta rannikolle.

Eniten maailmanlaajuista keskustelua herättänyt alue on nimeltään The Line. Sen on tarkoitus koostua yhdestä 500 metriä korkeasta, 200 metriä leveästä ja peräti 170 kilometriä pitkästä rakennuksesta, joka ulottuu suorana viivana Punaisenmeren rannikolta kauas aavikolle.

The Line on suunniteltu yhdeksälle miljoonalle asukkaalle, joiden kaikkien peruspalvelut olisivat viiden minuutin kävelymatkan päässä. Autoja ei tarvita, koska kaupungin sisäisessä liikenteessä käytettäisiin suurnopeusjunia.

The Linen liikenne perustuu kahteen erilliseen rautatielinjaan, joista toinen on matkustajia ja toinen tavaraliikennettä varten. Rautatielinjoja varten on kaivettava noin 28 kilometriä tunnelia. Tunneliurakan tarjouskilpailun voitti korealainen Hyundai E&C:n ja Samsung C&T:n yhteenliittymä. Tilauksen arvoksi arvioidaan peräti miljardi Yhdysvaltain dollaria.

Kesällä 2022 tunnelihankkeen peränporausta koskevan tarjouskilpailun voitti Jinyang R&S, joka on Korean suurimpia tunnelijumbojen vuokraajia. Jinyangilla on noin 35 tunnelijumboa joita se vuokraa tunnelija kaivostyömaille pääasiassa Etelä-Koreassa.

Jumbojen porakaluston toimittajaksi valittiin Robit. Vuonna 2017 solmitusta jakelusopimuksesta asti Robit on toimittanut Jinyangille porakalustoa lukuisille työmaille Koreassa, mutta Neomin sopimus on mittasuhteiltaan ennennäkemätön.

“Tämä on valtava projekti ja merkittävä sopimus Robitille useammaksi vuodeksi”, sanoo Robitin Sales Manager Sunyong Choi.

Tulevalla tunnelinrakennustyömaalla ensimmäiset koeporaukset Robitin työkaluilla tehtiin marraskuussa 2022. Koko Neom-hanke on vielä aivan alkutekijöissään, mutta se tulee varmasti herättämään jatkossakin laajaa huomiota.

Tutustu projektiin: NEOM