Uusi Goljatti nousee Turkuun

7.11.2018

Suomalaisella telakkateollisuudella menee nyt hyvin. Se näkyy muun muassa Meyerin Turun telakalla, jossa tilauskirjat ovat täynnä pitkälle 2020-luvun puolelle. Lisäkapasiteetin varmistamiseksi sinne nousee nyt uusi, pohjoismaiden suurin pukkinosturi.

Turun telakkahistoria alkoi Aurajoen suulla melkein kolmesataa vuotta sitten. Uusin telakka rakennettiin Pernon kaupunginosaan 1970-luvulla, ja siitedes sieltä on lähtenyt maailmalle pitkä letka tankkereita, rahtilaivoja, ja ennen kaikkea matkustajalaivoja ja ylellisiä risteilyaluksia.

Telakan maisemakuvaa on alusta asti hallinnut 600 tonnin pukkinosturi, joka nousee 105 metrin korkeuteen. Sen avulla nostetaan telakalla valmistuneet, pienen kerrostalon kokoiset aluksen suurlohkot telakka- altaaseen, jossa ne liitetään yhteen.

Tuplasti lisää nostokapasiteettia

Tilauskirjan täyttyessä, ja alusten kasvaessa edelleen suuremmiksi, lisäkapasiteetin tarve alkoi tulla ilmeiseksi. Siksi satama-altaassa suunnitellaan nyt uuden, entistä jykevämmän nosturin rakentamista. Sen nostokapasiteetti tulee olemaan 1 200 tonnia, eli kaksi kertaa vanhaa nosturia suurempi. Se tulee kohoamaan 122 metrin korkeuteen. Siten myös nostokorkeus kasvaa yli 10 metrillä.

Telakalla on ollut kolme uppovasaraporalaitetta täydessä työn touhussa jo ennen nosturityömaata. Aiemmin terästehtaalta tulevat levyt on varastoitu ulkotiloissa; nyt niille rakennetaan oma halli. Sen perustuksiin on porattu satoja 170 ja 220 mm paaluja vaativissa oloissa.

– Valitsimme sopivat terämenetelmät yhteistyössä urakoitsijan kanssa varmistaaksemme, että kaikki sujuu suunnitellusti. Tässä onnistuttiinkin: paalutus pysyi aikataulussa ja toimitukset tulivat ajallaan, kertoo Robitin Senior Specialist Kari Juntunen.

Uusi ja vanha rinta rinnan

Kesällä 2017 paalutustyössä on siirrytty jo uuden pukkinosturin perustuksiin, ja itse nosturin pystytystyö alkaa seuraavassa vuodenvaihteessa. Vanha nosturi ei toki sekään joudu romuttamolle – se vain siirtyy kiskoilla hieman taaksepäin. Kesästä 2018 alkaen Turun telakan siluettia hallitseekin yhden asemesta kaksi Goljattia.