UUSI RAITIOLINJA SYÖ 100 KM TERÄSPAALUA

26.1.2023

Helsingissä on paraikaa käynnissä Kalasatamasta Pasilaan -hanke, jossa rakennetaan kokonaan uusi raitiotielinja ja sen yhteydessä uutta kunnallistekniikkaa ja viherympäristöjä. Destia käyttää hankkeen maa- ja kallioporauksissa Robitin kulutusosia laajalla skaalalla.

Allianssimallilla toteutettavassa hankkeessa rakennetaan noin 4,5 kilometriä uutta raitiotietä sekä siihen kytkeytyviä katualueita ja kunnallistekniikkaa välille Nihti–Kalasataman keskus–Hermannin rantatie–Vallilanlaakso–Pasila. Urakan aikana tehdään myös katualueiden peruskorjaus- ja uudisrakentamista ja parannetaan jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä. Esirakentaminen alkoi Nihdissä heinäkuussa 2021.

Massiivinen pohjatyöprojekti

Destian johtama Sörkan spora -allianssiryhmittymä urakoi haastavissa katuolosuhteissa keskellä urbaania Kalasatamaa. Ryhmittymän osuus uuden radan rakennustöistä on noin kolme kilometriä sijoittuen pääasiassa Hermannin rantatielle, jonka koko poikkileikkaus uusitaan urakan aikana Vanhalta talvitieltä pohjoiseen.

“Osuus perustetaan paalulaattarakenteelle, jota rakennetaan urakassa yhteensä yli 36 000 neliömetriä eli noin viiden jalkapallokentän kokoinen alue. Urakan aikana 15–20 metriä pitkiä yksittäisiä paaluja käytetään tien perustuksiin noin sadan kilometrin verran”, kertoo Destia Oy:n pohjarakentamisen projektipäällikkö Alexei Kesonen.

Samalla tehdään ajoluiska mahdollisesti myöhemmin rakennettavaa Sörnäistentunnelia varten.

“Ajoluiskan ja tunnelin seinämien tuennassa yhdistetään kolmea tekniikkaa eli porapaaluseinää, ponttiseinää ja settiseinää, joihin on päädytty aikataulun säästämiseksi kaivausten perusteella sekä tietenkin laadukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Kohteessa maapohja vaihtelee hyvin paljon pehmeästä savisesta kallioon ja louheiseen täyttömaahan.”

“Hermannin rantatien työmaalla tarvitaan laajasti erilaista porakalustoa, pontiniskijää ja paalutuskonetta, jotka mahdollistavat optimaalisten työmenetelmien valinnan. Kun osaavien tekijöiden käytössä on oikeat vehkeet ja huolellinen suunnittelu, niin suurikin urakka etenee aikataulun mukaan”, Kesonen toteaa.

Kotimaisuus valttia kulutusosissa

Destia on tehnyt pitkään Robitin kanssa hyvää yhteistyötä maa- ja kallioporauksissa käytettävissä kulutusosissa.

“Robitin tuotteiden laatuun on voinut aina luottaa, ja kotimaisena valmistajana palvelu pelaa. Myös toimitukset pelaavat esimerkillisesti mikä on ehdoton asia, sillä työmaiden aikataulut ovat tiukat, eivätkä hommat voi pysähtyä sen takia että osia puuttuu. Robit toimittaa meille poranosat suoraan tehtaaltaan Lempäälästä ja niitä varastoidaan tietenkin aina myös työmaalla, mikä varmistaa sen, että seisokkeja ei pääse syntymään.”

“Porapaalujen asennuksessa käytetään Robitin 18″ DTH-vasaroita, 508 mm SR XL2-avartimia, 508 mm SR -pilotteja sekä L-mallin maakenkiä, jotka tulevat työmaalle valmiiksi putkien päihin hitsattuina. Settiseinien porapaalujen asentamisessa hyödynnetään Robitin Prime-avartimia ja -pilotteja. Tukiseinien ankkureita varten käytämme Robitin DT- (Drill Through) porapaalun läpiporausteknologiaa, mikä mahdollistaa pilottiporauksen jatkamisen kallioon maakengän läpi”, kertoo Alexei Kesonen.

Uuden raitiotielinjan rakennushanke käynnistyi kesällä 2021. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, liikennöinti radalla alkaa loppuvuodesta 2024. Se sujuvoittaa huomattavasti poikittaisliikennettä: Kalasatamasta pääsee vartissa raitiovaunulla Pasilaan, ja reitti linkittää useiden muidenkin liikenteen solmukohtien raitiovaunut, junan ja metron toisiinsa.

Kuva: Destian työmaainsinööri Aleksei Selivonchik esittelee Robitin SR-pilottia.