WestConnex avaa Sydneyn liikenteen pullonkauloja

28.8.2019

Sydney on Australian suurin kaupunki. Aina toisesta maailmansodasta asti kaupunkisuunnittelu Sydneyssä on pitkälti rakentunut yksityisautoilun varaan.

Jatkuvat liikenneruuhkat ovat autovetoisessa kaupungissa jokapäiväisiä. Viime vuosikymmenen aikana Sydneyssä onkin alettu panostaa mittavasti liikenneinfrastruktuurin kehittämiseen.

Investointeihin kuuluu julkisen liikenteen, kuten kevytrautatien ja metron, lisäksi useita moottoritiehankkeita. Niistä suurin on WestConnex, jota on kuvailtu Sydneyn ja koko Australian suurimmaksi liikennehankkeeksi kuuluisan Harbour Bridge -sillan jälkeen.

Vuonna 2015 käynnistynyt WestConnex on New South Walesin osavaltion ja Australian hallituksen yhteishanke. Siihen kuuluu M4-moottoritien leventäminen, M5 South-West -moottoritien pidennys ja uusi Sydneyn liikekeskustan kiertävä ohitustie, joka yhdistää M4- ja M5-moottoritiet.

WestConnexin tärkein osa on M4–M5-yhdystunneli, joka yhdistää kaksi Sydneyn vilkkainta moottoritietä.

Tunnelitöitä urakoi Lendleasen, Samsung C&T: n ja Bouyguesin (LSBJV) muodostama yhteenliittymä kolmessa eri kohteessa: St Petersin eritasoliittymässä, Haberfieldissä ja Pyrmont Bridge Roadilla.

Poraustyöt alkoivat huhtikuussa 2019. Niihin kuuluu muun muassa Top Hammer -tuentaporausta kaikissa kolmessa kohteessa. Top Hammer -kulutusosien toimittajaksi valittiin Hard Metal Industries (HMI), Robitin australialainen jälleenmyyjä.

”Sopimus kattaa LSBJV:lle toimitettavat niskat, tangot, porakruunut ja jatkoholkit. Voitimme HMI:n kanssa tiukan kilpailutuksen, johon osallistui useita toimittajia”, kertoo Robit Australian Technical Sales Representative Richard Epstein.

Robitin työkalutoimitusten odotetaan jatkuvan vuoden 2020 loppupuolelle. Koko WestConnexhankkeen on määrä valmistua vuoteen 2023 mennessä. M4:n ja M5:n ruuhkien purkautuminen tulee helpottamaan tuhansien autoilijoiden elämää, kun päivittäiset työmatkat sujuvat nopeammin ja turvallisemmin.