Ylimäki louhii yli 30 vuoden kokemuksella

8.11.2018

Markku Viitanen istuu poravaunun hytissä kuulosuojaimet korvilla ja joystick hyppysissä. Kaiku vastaa ympäröivästä kuusimetsästä, kun vasara nakuttaa Robitin porakruunua kallion sisään. Markulle tämä on tyypillinen työpäivä. Karstulassa, Pääjärven Poukanlahden tuntumassa oleva tuotantolouhos on puolestaan tyypillinen työmaa Louhintaliike Ylimäelle, Markun työnantajalle.

Markulla on menossa kolmas porauspäivä louhoksella. Lumen seasta törröttää punaisia poratulppia merkkaamassa jo porattujen reikien paikat. Täällä porataan 83 millimetrin reikiä 10–12 metrin syvyyteen, louhoksen pohjan tasolle. Porametrejä tulee noin 1 600, josta puolet on jo porattu. Louhintakenttänä tämä on maltillisen kokoinen, 25 tuhatta tonnia. Isot kentät voivat olla 100 000 tonnin luokkaa.

Kun poraustyö on valmis, on panostusryhmän vuoro. Reiän pohjalle tulee pohjapanos, sitten kemiitti – avolouhintaan kehitetty emulsioräjähde – ja sen päälle vielä pintapanos varmistukseksi. Kenttä räjäytetään. Sen jälkeen ylisuuriksi jääneet kivet rikotetaan hydraulivasaralla murskattavaan raekokoon. Sitten Louhintaliike Ylimäen työ tällä työmaalla onkin tehty; itse murskaus on jo eri urakoitsijan hommaa.

Ylimäen päätoimialueita ovat läntinen Suomi ja Pohjois-Pohjanmaa, ja pääasiakkaita mursketoimittajat ja murskausliikkeet, kertoo työmaata valvova rakennusinsinööri Matti Pitkäjärvi. Karstulan työmaallakin irrotetaan louhetta, joka lopulta murskataan infrarakentamisen tarpeisiin tai esimerkiksi betonin ja asvaltin valmistamiseen.

Kolmessa vuosikymmenessä alan kärkeen Louhintaliike Ylimäki Oy on vuonna 1983 perustettu perheyhtiö. Vuokrakalustolla pienimuotoisesti aloittanut yritys on vuosikymmenten mittaan kasvanut toimialueensa isoimmaksi kivenirrottajaksi. Parinkymmenen työntekijän ja järeän konekannan voimin Ylimäki irrotti viisi miljoonaa tonnia kalliota vuonna 2014. Firmaa johtavat nyt toisen sukupolven Ylimäet, veljekset Matti ja Mikko.

Miten alueellinen toimija pärjää kilpailussa suurten valtakunnallisten yritysten kanssa?

– Hyvin pärjää. Meillä on paljon pitkäaikaisia, vakiintuneita asiakassuhteita. Kun on riittävä, ajanmukainen kalusto, ammattitaitoinen henkilökunta ja vielä hintakin kohdallaan, asiakkaat pysyvät tyytyväisinä. Joka työmaasta ei tarvitse kilpailla, Matti Pitkäjärvi sanoo.

Vuosisopimus nopeuttaa prosesseja

Louhintaliike Ylimäki on pitkään porannut Robitin kruunuilla. Vuonna 2015 Robitin ja Ylimäen yhteistyössä otettiin uusi askel: yhtiöt solmivat vuosisopimuksen, joka kattaa porakruunujen lisäksi niskat ja tangot, kertoo Robitin myyntipäällikkö Mika Mankinen.

– Hinta-laatusuhde ratkaisi. Konkreettisemmin se tarkoittaa kustannusta per porametri. Kotimaisuus oli myös tärkeä kriteeri, taustoittaa Matti sopimuksen syntyä.

Vuosisopimus helpottaa hankintojen tekemistä. Sen myötä porakalustot saadaan kiinteällä kilpailukykyisellä hinnalla. Volyymiperusteinen hinta säästää paitsi asiakkaan rahaa, myös vaivaa, kun joka työmaalle ei tarvitse neuvotella hinnoista erikseen. Prosessi on mahdollisimman yksinkertainen: Matti tekee tilauksen, ja Robit toimittaa sovitun määrän tavaraa.

– Yhteistyö Ylimäen ja Robitin välillä on jo vanhastaan ollut käytännönläheistä ja sujuvaa. Mikalle voi aina soittaa, jos poratessa ilmenee uusia tarpeita tai toiveita, Matti kertoo.

– Robit pystyy joustavasti vastaamaan muutos- ja kehitystarpeisiin, jos tarvetta ilmenee, täydentää Mika.

Länsisuomalaisella louhintafirmalla menee kaikesta päätellen hyvin. Isoimmista haasteista kysyttäessä Matti joutuu miettimään pitkään.

– Tällä alalla yleisesti ottaen haasteena on työkuorman epätasainen jakautuminen, aaltoilu hiljaisten ja kiireisten kausien välillä. Meillä Ylimäellä sellaista tosin ei ole. Meillä on koko kalusto kaiken aikaa töissä, toteaa tyytyväisen oloinen Matti lopuksi.