Massiivinen kuivatelakka nousee Kuolan niemimaalle

2.1.2020

Nesteytetyn maakaasun (LNG) käyttö liikenteessä ja teollisuudessa tulee lähitulevaisuudessa todennäköisesti kasvamaan merkittävästi. Se on keskeinen syy siihen, miksi Robitin Steel Fist -pilotti alkoi aiemmin tänä vuonna puhkoa graniittia Kuolan niemimaalla.

Fossiilisista polttoaineista LNG on ylivoimaisesti ympäristöystävällisin: sen CO2-päästöt energiayksikköä kohti ovat alhaisimmat ja toisaalta sen lämpöarvo on korkein. Sillä on siis vahva potentiaali tulevaisuuden liikennepolttoaineena vedyn, sähkön ja biopolttoaineiden rinnalla. Useimmat öljyteollisuusjätit ovatkin jo alkaneet investoida siihen merkittävästi.

Aarre ikiroudan uumenissa

Venäjällä on maailman suurimmat maakaasuvarannot. Suurin osa niistä lepää ikiroudan alla Luoteis-Siperiassa Jamalin niemimaalla ja sen rannikolla. Muutamia vuosia sitten alueella käynnistettiin ns. Yamal-projekti, massiivinen venäläis-ranskalais-kiinalainen yhteisyritys, johon kuuluva LNG-tuotantolaitos on ollut toiminnassa vuodesta 2017.

Yamal-hanketta seuraa nyt Arctic LNG-2, toinen merkittävä kansainvälinen yhteisyritys, joka toimii Gydanin niemimaalla Jamalin naapurissa. Sillä on kunnianhimoinen suunnitelma rakentaa LNG-tuotantolaitoksia Obinlahdelle painovoimapohjaisten alustojen (gravity-based structures, GBS) varaan. Ne ovat teräsbetonirakenteita, jotka rakennetaan telakalla, hinataan haluttuun kohteeseen ja upotetaan siellä merenpohjaan.

Mullistus pikkukylässä

Aivan viime vuosiin asti Belokamenka oli piskuinen kylä Kuolan niemimaalla, kivenheiton päässä Murmanskista pohjoiseen. Vuonna 2017 se valittiin sijaintipaikaksi uudelle telakalle, jossa GBS:t tullaan rakentamaan. Tästä alkoi tienoon perinpohjainen mullistus. Reilun 150 hehtaarin alueelle nousee kaksi kuivatelakkaa, molemmat 400 x 175 m, lajissaan Venäjän suurimmat. Rakennusvaiheessa hanke työllistää noin 4 000 henkeä.

Porapaaluseinien rakentamisesta kuivatelakoille vastaa rakennusurakoitsija NK-Teplokhimmontazh ja porausurakoitsija Spetsfundament Plus. Hankkeeseen kuuluu noin tuhannen paalun poraaminen maksimissaan 32 metrin syvyyteen hiekka- ja savikerrosten läpi graniittikallioon. Tähän Down-the-Hole-työhön he valitsivat järeän Robit Steel Fist -putkitusjärjestelmän. Kuivatelakka 1:llä poraustyöt on saatu päätökseen ja niitä jatketaan vuonna 2020 kuivatelakka 2:n puolella.

Jos kaikki sujuu aikataulussa, ensimmäinen Belokamenkassa rakennettu GBS-laitos aloittaa hinaajien vetoavulla reilun puolentoistatuhannen kilometrin matkansa Barentsinmeren halki Obinlahdelle vuonna 2022.