Porametriennätykset uusiksi Phalaborwassa

7.11.2018

Maailmassa on melko vähän kaivostyömaita, joiden alueella voi törmätä vaeltaviin norsu- ja puhvelilaumoihin. Phalaborwan kaivoskompleksissa Etelä-Afrikan koilliskulmassa, mahtavan Krugerin kansallispuiston kyljessä, näky ei ole mitenkään harvinainen.

Valtavassa Phalaborwan kompleksissa louhitaan useita arvomineraaleja, kuten fosfaattia, kuparia, zirkoniumia, rautaa ja vermikuliittia. Fosfaatti on keskeinen ainesosa lannoitteissa. Ennen Phalaborwan kaivoksen perustamista vuonna 1951 Etelä-Afrikan maatalous oli riippuvainen tuontifosfaattikivestä. Nykyään Etelä-Afrikka vie fosfaattilannoitteita ympäri maailmaa.

Paikallinen perheyritys Venter Drilling on ollut porausurakoitsijana Phalaborwassa kymmenisen vuotta. Vuoden 2018 alussa Robit SA otti heihin yhteyttä ja ehdotti Robitin DTH-porakruunujen ja -vasaroiden testaamista. Venter Drillingin omistaja Pieter Venter ei ollut täysin tyytyväinen silloisen toimittajansa tuotteisiin, ja testiohjelma tuntui hyvältä ajatukselta. Sopimus oli molemmille osapuolille hyödyllinen, koska testeistä myös Robit saisi aitoa palautetta tuotteistaan.

Ensimmäiseen koe-erään kuului kymmenen DTHkruunua ja yksi DTH-vasara. ”Asetimme tavoitteeksi 800 metriä porakruunua kohti ja vasaralle 8 000 metriä”, sanoo Len Botha, joka kehittää Robit SA:n liiketoimintaa Etelä-Afrikassa. ”Ensimmäisessä testissä vasara saavutti 10 767 metriä. Porakruunujen keskiarvo oli 1 198 metriä, ja parhaalla kruunulla porattiin jopa 1 699 metriä. Edellisen toimittajan keskimääräinen tulos porakruunua kohti oli vain 811 metriä ”, Len kertoo.

Tämä oli tietysti erittäin lupaavaa, mutta Pieter Venterin vakuuttamiseksi järjestettiin vielä toinen testisarja. Tällä kertaa vasara porasi yli 12 000 metriä. Porakruunujen suoritus oli samaa tasoa kuin ensimmäisissä testeissä.

”Robitin työkaluilla kokonaiskustannukset kruunujen osalta vähenivät 32 %. Tämä oli enimmäkseen DTA:ssa kehitetyn muotoilun ansiota: ulkokehällä 18 mm nastat, sisäpuolella 16-milliset ja keskellä kolme huuhtelureikää”, Len kertoo.

Phalaborwan esiintymässä on noin 2,5 miljardia tonnia fosfaattikiveä, mikä on noin viisi prosenttia tunnetuista varannoista maailmassa. Onkin erittäin todennäköistä, että elefantit ja puhvelit jatkavat rauhanomaista rinnakkaiseloaan kaivosmiesten kanssa vielä hyvän aikaa jatkossakin.