Vesivoimaa Himalajan rinteiltä

8.11.2018

Alaknanda-joki saa alkunsa jäätiköllä neljän kilometrin korkeudessa Himalajalla. Sieltä se mutkittelee alas kohti etelää Uttarakhandin osavaltion halki, kerää voimaa, ja lopulta Bhagirathi-jokeen yhtyessään muodostaa mahtavan Ganges-virran. Osa tuosta voimasta tullaan valjastamaan vesivoimalaan, joka on rakenteilla Pohjois-Intian Chamoliin.

444 megawatin Pipalkotin vesivoimalaprojektissa rakennetaan tulokanavatunneli ja 65 metriä korkea patoallas joen poikki. Näin syntyy sähkön tuotantoa varten 237 metrin putoama. Itse voimala rakennetaan maan alle.

Tämän mittaluokan projektissa tarvitaan myös useita huoltotunneleita. Olosuhteet tunnelin kaivuulle olivat varsin vaativat: tunnelijumbon reitillä oli pehmeän maaperän seassa vaihtelevan kokoisia, erittäin kovia kvartsiittilohkareita.

Projektin omistajan THDC Indian asiakkaana toimiva pääurakoitsija Hindustan Construction Company valitsi tunnelijumbon huoltotunnelin tuentaporauksen laitetoimittajaksi ja urakoitsijaksi Machino Internationalin, joka valitsi työhön Robitin poraustyökalut.

– Olimme kuulleet paljon hyvää palautetta Robitin tuentaporausjärjestelmästä aiemmista projekteista, kuten Kiratpur–Ner-Chowkin moottoritietunnelista ja rautatietunnelista Jammu & Kashmirissa. Päätökseen vaikutti myös se, että Robitin myyntijohtaja S.K. Back saapui henkilökohtaisesti työmaalle tapaamaan asiakkaitamme ja onnistui vakuuttamaan heidät Robitin ratkaisusta, kertoo Machino Internationalin johtaja Vibhore Agarwal.

– Saamme osaksi kiittää Robitin pilotti- ja rengasterien vahvaa laatua ja moitteetonta saatavuutta siitä, että 12 metrin tuentaporausjärjestelmä saatiin asennettua ajoissa, Vibhore lisää.

Padon ja voimalan rakennustyöt Chamolissa jatkuvat edelleen. Valmistuttuaan uusi vesivoimalaitos parantaa tuottamallaan puhtaalla ja uusiutuvalla energialla merkittävästi sähkön luotettavaa saantia alueella.